foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


+36 52 370 481
info@balmazrefi.hu
Elérhetőség:

BALMAZREFI

Balmazújvárosi Református Általános Iskola és Óvoda

Vesd bele magad


„Az AGRYA 2014-ben ismét meghirdette a programot. A zártkörűen meghirdetett Programba 204 általános iskola 13.457 kisdiákja kapcsolódott be és kap vetőmagcsomagot március közepéig. Az iskolák egyharmada már harmadik éve részese a programnak, a kezdeti 22 iskolából három iskola diákjai 2014-ben is veteményeznek!” (AGRYA: Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége)


A program megnyitójaként iskolánkban osztályonként 12 db vetőmagcsomagot osztott ki Szanka István fiatal gazda és Vrancsik András az AGRYA alelnöke.

A program menetét a vesdbelemagad.hu oldalon követhetjük. A veteményező diákok ezen az oldalon folyamatosan tájékozódhatnak, szakmai segítséget kérhetnek. Munkájukról, eredményeikről blogot vezethetnek, képekkel, videókkal illusztrálhatják a veteményeskertjüket.


„Azzal, hogy a vetőmagot minél több  gyerekhez és ezáltal a családhoz eljuttattunk, az a célunk, hogy felhívjuk a gyerekek figyelmét arra, hogy bizonyos friss élelmiszereket, például zöldségeket különösen nagy anyagi befektetés nélkül lehet termeszteni. Így meglátják, milyen különbség lehet a saját maguk által termelt és a bolti zöldségek között nem csak ízben, hanem felhasználhatóságban is.” (AGRYA)


Minden résztvevőnek jó kertészkedést kívánunk! 

A Vesd bele magad! Program során kisiskolás, jellemzően 6-10 éves gyerekeknek kapnak vetőmag csomagot, benne 6 zöldség vetőmagjával (zöldborsó, hónapos retek, hagyma, sárgarépa, csemegekukorica, kapor). A szervezők a gyerekektől azt kérik, hogy a vetőmagot otthon vessék el, és ami terem azt fogyassza el a család. A cél a szemléletformálás, hogy megmutassuk, hogy kevés munka befektetésével egy család meg tudja termelni a saját ellátásához szükséges friss zöldséget és nem kell azt a szupermarketben megvásárolni. Ezen túl a gyerek felelősség érzetét is fejleszti a Program, hiszen rajta múlik, hogy az elvetett magból mi lesz, lesz-e valami. A Programot nem szociális alapon szervezzük, nincs semmiféle különbség tétel a gyerekek között, a cél a szemléletformálás és tájékoztatás.


A gyerekek az élményeiket, fotóikat, rajzaikat a pedagógusok segítségével a www.vesdbelemagad.hu weboldalon osztják meg az érdeklődőkkel. A 2011. és 2012. évi eseményekről szóló beszámolók elérhetők a weboldalon.


A 2012. évben 339 iskola 21.146 kisdiákja kapott vetőmag csomagot. Az idei évben az AGRYA újra meghirdeti a Programot. Várhatóan több mint 30.000 vetőmag csomagra érkezik majd igény!

 

A Program pénzügyi alapját, hasonlóan az előző két évhez csak pénzbeli magánadományok jelentik, tehát bármiféle állami támogatás nélkül finanszírozzuk a vetőmag csomagokat.

A múlt évben a legkisebb támogatás 500 forint volt, ami egy agrár egyetemistától érkezett, a legnagyobb támogatást az OTP Bank adta, 2 millió forintot, jellemzően 5.000-30.000 forint között mozogtak a támogatások magánszemélyektől, cégektől. Mindenki annyival járult hozzá a Programhoz, amennyivel tudott, amennyire lehetősége volt.


A lényeg tehát az összefogás egy jó ügy érdekében!


Köszönjük, hogy a program részesei lehetnek a mi kisdiákjaink is!


(forrás: www.vesdbelemagad.hu)


 

Keresés az oldalon

Digitmenza

Balmazrefi E-naplo

Fóka program

FÓKA-LIB Belépés

Határtalanul

Ki olvas minket?

Oldalainkat 31 vendég és 0 tag böngészi

Facebook

Adó 1%

Partnereink

 

 

 


Copyright © 2017 Balmazrefi Rights Reserved.